Lokale & duurzame productie
In onze fabriek te Delfzijl (Nederland) zijn we continu bezig om het productieproces van onze gipsplaten te optimaliseren en het energieverbruik te beperken. We maken enerzijds gebruik van rookgasgips uit een kolencentrale en anderzijds van gerecycleerd gips uit bouwmaterialen. In 2023 maken we de switch van rookgasgips naar natuurgips. Onze productiefaciliteit is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015 en ISO14001:2015. Bij het transport van onze producten naar de klant werken we efficiënt en ecologisch door zoveel mogelijk volle vrachtwagens in te plannen. Onze supply chain zorgt ervoor dat grondstoffen vlakbij afgenomen worden.
Afvalbeheer en recycling
Afval van gips gaat bij ons niet verloren. Siniat hergebruikt ca. 10 tot 15% gerecycleerd gips in het productieproces. Naast gips zijn gipsplaten ook bekleed met papier. Na reiniging – verwijdering van gips – gaat het papierafval terug naar de papierindustrie om het opnieuw in te zetten als grondstof bij nieuwe producten. De cyclus is rond.
Water management
Overtollig water uit de productie wordt opgevangen, gezuiverd en herbruikt. Idem dito voor regenwater. Ongeveer de helft van het water in de productie is afkomstig van regenwater. Het doel is om het gebruik van drinkwater steeds te verlagen. We onderzoeken of we gerecycleerd riool- en oppervlaktewater kunnen aanwenden in het productieproces. Dit project ronden we in 2024 af.
Energieverbruik
Energieopwekking en -verbruik, dat willen we groener hebben. Momenteel werkt onze site in Nederland voornamelijk via een eigen warmtekrachtkoppeling, waarbij de geproduceerde warmte en stoom gebruikt wordt in het productieproces. Daarnaast hebben we alle verlichting vervangen door LED-lampen. Ca. 70% van onze energie produceren we zelf.
Ook in de magazijnen in Tisselt België wekken we al jaren energie op via het zonnenpanelenpark boven het brownfield van Kersdonk. Op het dak van het nieuwe warehouse is voor maar liefst 15.000 m2 bedekt met zonnepanelen. Goed voor 1.300.000 kWh of 1,3 gWh elektriciteit per jaar, wat te vergelijken is met het jaarverbruik van ongeveer 300 gezinnen.
Verpakking
Verpakkingsmateriaal zal je niet veel vinden bij Siniat. Waar we nog verpakkings- en transportmateriaal gebruiken, zorgen we ervoor dat dit ecologische materialen zijn. Denk aan het gebruik van duurzaam hout voor onze paletten (FSC-label) en duurzaam papier voor onze labels. Defecte palletten gaan terug naar de palletfabricage. Daarnaast stappen we steeds meer af van de standaardverpakkingen en verpakken we meer klantspecifiek. Er worden dan net zoveel gipsplaten geleverd op een werf als nodig.
BREEAM
Voor je BREEAM-projecten biedt Siniat zekerheid. BREEAM is een duurzaamheidskeurmerk en staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Via ons EMS (Milieumanagementsysteem) doen we aan planning, controle, bewaking en verbetering van onze operationele maatregelen ter bescherming van het milieu evenals aan milieugericht beheer van onze activiteiten en medewerkers. Dat we dit goed doen, bewijst ons ISO 14001-certificaat. Zeker voor BREEAM-projecten is dat certificaat een belangrijk document om extra punten binnen te halen op het onderdeel ‘materialen’ voor de credit MAT 5: onderbouwde herkomst van materialen. De EMS ISO 14001 van Siniat scoort tier level 3 en scoort dus 1.5 voor BREEAM, een cradle-to-cradle zilvercertificering.
Gipsrecycling via Gips Recycling Benelux
Siniat recyclet ook gipsafval dat vrijkomt bij bouw-, renovatie- en sloopwerken. Het afval wordt door Gips Recycling Benelux ingezameld en verwerkt tot een schoon gipspoeder in de fabriek naast die van Siniat en aansluitend als nieuwe grondstof aangeleverd. Siniat past het gerecyclede gipspoeder al jaren toe bij de productie van nieuwe gipskartonplaten. Door zowel het gipsafval als het gipspoeder in Nederland te houden, wordt er zo groen mogelijk geproduceerd en realiseren we samen een besparing van meer dan 90% op de CO2-uitstoot ten opzichte van het storten van gipsafval.