Gebruik van een voegband vermindert het risico op scheurvorming en barsten. Het is de wapening van de voeg.
Gipsplaten worden voornamelijk toegepast in binnentoepassingen. Enkele types zijn echter ook geschikt in specifieke buitentoepassingen. Siniat WAB (Wet Area Board) kan gebruikt worden als een plafondplaat voor beschermde geventileerde buitentoepassing (bijvoorbeeld een terrasoverkapping). Siniat Weather Defence -platen zijn speciaal ontwikkeld als een spouwplaat voor wind- en regendichting van gevels met het oog op de brandveiligheid.
De brandweerstand is altijd afhankelijk van de gehele constructie, het is dus een wand of een plafond die een bepaalde brandweerstand kan halen en niet de plaat op zich.
Voor gebruik in matig vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer in een woning zijn vochtwerende gipsplaten de oplossing. Siniat Prégydro, LaDura Premium en WAB zijn gipsplaten met verminderde vochtopname. Bij gebruik in spatwaterzones is het nodig om een waterdicht membraan te gebruiken en de wand te betegelen.
Gipsplaten worden geschroefd op metalen profielen of houten balken door middel van snelbouwschroeven, voor LaDura Premium en Siniat dB gebruikt men HD-schroeven en WAB platen hebben een eigen WAB-schroef.
Het is belangrijk om uw platen op te slaan op een vlakke ondergrond, beschermd tegen vocht, stoten en vuil. Daarom raden wij aan om deze op te slaan op draagsteunen die zijn geplaatst in de lengterichting van de platen.
De draagsteunen moeten minimaal 5 cm breed en even lang zijn als de breedte van de platen. Zorg ervoor dat de cales maximaal 60 cm uit elkaar staan om te voorkomen dat de platen doorbuigen en beschadigd raken.
Door uw bouwmaterialen op de juiste manier op te slaan, kunt u ervoor zorgen dat deze in goede staat blijven en klaar zijn voor gebruik wanneer u ze nodig heeft. Hiermee bespaart u niet alleen tijd en geld, maar draagt u ook bij aan een gezonde en duurzame leefomgeving en minimaliseert u het afval.
Bij het verplaatsen van platen is het belangrijk om ze op hun zijkant te hanteren. Dit voorkomt wrijving tussen de platen onderling. Voor het hanteren van zware lasten (> 25 kg) zijn er twee personen of hulpmiddelen zoals een transportkar of een hijsinstallatie nodig.
Het hanteren van materialen op de juiste manier is essentieel om schade en letsel te voorkomen. Door platen op hun zijkant te dragen, minimaliseert u het risico op beschadigingen. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van de platen en verlengt hun levensduur.
Het is vanuit onze betrokkenheid bij het welzijn van onze klanten en het milieu van belang om veilige hanteringsmethoden te benadrukken. Het juist verplaatsen van zware lasten helpt blessures en overbelasting te voorkomen. Het gebruik van geschikte hulpmiddelen, zoals transportkarren of hijsinstallaties, maakt het werk gemakkelijker en vermindert het risico op letsel
Gebruik van een voegband vermindert het risico op scheurvorming en barsten. Het is de wapening van de voeg.
- Mengemmer
- Schroefmachine met mixer
- Pleisterspaan
- Pleistermes (spachtelmes) in verschillende breedtes
- Hoekplamuurmes (binnen -en buitenhoek)
- Borstel (voor schoonmaak te voegen naad en gereedschap)
- Filler en finisher in poedervorm te mengen met water, verpakt in zakken.
- Een combinatie van beide: voegen vullen met filler in poedervorm en afwerking met gebruiksklare pasta.
- Gebruiksklare pasta filler en finisher (2-in-1), verpakt in emmers.
- De ondergrond dient stofvrij, droog, vetvrij en stabiel te zijn.
- Gebruik uitsluitend schoon gereedschap van corrosiebestendig materiaal.
- De temperatuur dient hoger te zijn dan 5°C voor een optimale werking (verwerkingstijden uitharden, uitdrogen) van de voegmiddelen.
- De juiste mengverhouding is belangrijk voor een juist en correct, goed werkend voegmiddel, dus niet alleen om klonters te vermijden.
- Vermijd de vorming van stof in lucht met behulp van gereedschap met stofafzuiging.
- Waarborg voor voldoende ventilatie op de werkplek.
- Vermijd aanraking met de ogen en huid en het inademen van stof door het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (veiligheidsbril, beschermende kleding en stofmasker van ten minste type P2).
- Emmer
- Schroefmachine met mixer
- Pleisterspaan
- Pleistermes (spachtelmes) in verschillende breedtes
- Hoekplamuurmes (binnen -en buitenhoek)
- Borstel om te reinigen
Eerst de voeg afwerken. Ofwel breed over de naad tussen twee gipsplaten ofwel over het hele oppervlak in functie van de vereiste afwerkingsgraden.